SABIR KHAN & HEIKO DIJKER

De wijdse klanken van de sarangi

Grenzeloos 2018

SABIR KHAN & HEIKO DIJKER

De sarangi is een strijkinstrument uit India en zou ‘honderd kleuren’ betekenen, vanwege de grote rijkdom aan klanken en emoties die aan dit instrument kan worden ontlokt. Het is ook het instrument dat het dichtste de menselijke stem benadert.

Sabir Khan is een absolute meester op dit prachtige instrument. In zijn stijl spelen zowel melodie als ritme een grote rol. Zijn vader en leermeester is niemand minder dan Ustad Sultan Khan, de legendarische sarangi-maestro. Op zijn zesde jaar kwam Sabir Khan in aanraking met muziek en toen hij 7 was speelde hij al zijn eerste live concert. Inmiddels heeft hij opgetreden met alle grote namen uit de Indiase muziekscene: van tablaspelers als Zakir Hussain en Kumar Bose tot Bollywoodsterren als Asha Bhosle en Lata Mangeshkar.

Nu wordt Sabir Khan begeleid door de Nederlandse tablavirtuoos Heiko Dijker. Hij studeerde tabla aan het Rotterdams Conservatorium en staat bekend om zijn energieke en begeesterde spel, waarin hij zijn diepe kennis van de Indiase ritmes laat horen. Een van zijn leermeesters was de grote Faiyaz Khan, en hij werkte o.a. met grootheden als Hariprasad Chaurasia, Bahauddin Dagar en Birju Maharaj.

Sabir Khan en Heiki Dijker brengen samen een programma van klassieke Indiase muziek.

Bezetting

Sabir Khan – sarangi
Heiko Dijker – tabla

English translation

SABIR KHAN & HEIKO DIJKER

The wide-ranging sounds of the sarangi

The sarangi is a string instrument from India and it’s name refers to ‘a hundred colours’, because of the great wealth of sounds and emotions that can be elicited from this instrument. It is also the instrument that is most similar to the sounds of the human voice.

Sabir Khan is an absolute master on this beautiful instrument. In his style both melody and rhythm play a major role. His father and teacher is none other than Ustad Sultan Khan, the legendary sarangi maestro. At the age of six, Sabir Khan came into contact with music and he was just seven when he played his first live concert. He has performed with all the big names from the Indian music scene: from tabla players like Zakir Hussain and Kumar Bose to Bollywood stars like Asha Bhosle and Lata Mangeshkar.

Now Sabir Khan is accompanied by Dutch tabla virtuoso Heiko Dijker. He studied tabla at the Rotterdam Conservatory and is known for his energetic and enthusiastic play, in which he demonstrates his deep knowledge of Indian rhythms. One of his teachers was the great Faiyaz Khan, and he worked with such greats as Hariprasad Chaurasia, Bahauddin Dagar and Birju Maharaj.

Sabir Khan and Heiki Dijker bring together a program of classical Indian music.

Band Composition:
Sabir Khan – sarangi
Heiko Dijker – tabla

Band links

Geniet alvast een beetje met onderstaande links.