Wijnand Stomp

Houtfestival is al 32 jaar een van de zeldzame grote festivals volledig gerund door vrijwilligers: van programmeur tot opbouwer, van kok tot producent.
Vandaag het verhaal van een zeer veelzijdig theatermaker en specialist in de vertelkunst. Vanaf 2009 gedreven programmeur van onze Familietent en omgeving; Wijnand Anansi Stomp. Hij is één van de beste theatrale vertellers die Nederland rijk is, presentator, trainer/coach, veel gelauwerd, bekend in alle hoeken van het koninkrijk en eigenaar van Theater Elswout. Hij weet kinderen te raken als geen ander en neemt ze mee naar een wonderlijke wereld waarin bestaande symbolen en patronen met veel humor en fantasie in een verfrissend licht worden geplaatst. Hij kent de kracht van het woord en biedt in theater Elswout podiumruimte aan diverse artiesten. Het is dankzij Wijnand dat Houtfestival de kwaliteit van de podiumkunst voor kinderen net zo hoog kan blijven houden als dat voor de volwassenen.
Wijnand Anansi Stomp die in het verteltheater ‘Mister Anansi’ is, houdt het erfgoed van de Anansi-verhalen levend. De energieke en altijd sympathieke Wijnand blijft verhalen maken en delen. Hij vertelt alleen en soms samen met jonge muzikanten en acteurs/actrices in theaters, scholen, musea en bij festivals in Nederland en in de Caribische gebieden. Maar dit is voor Wijnand niet genoeg. Het maakte theaterproducties als Floddertje en Jip en Janneke, co-producties als BANWAKABOOM met o.a. Roël Calister (op 18 juni ook in onze Familietent te zien) en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Cultuureducatie heeft zijn bijzondere aandacht, investeren in de culturele ontwikkeling van kinderen is voor hem van het hoogste belang. In theater of op festivals maar ook in de media levert hij een bijzondere bijdrage.

Op televisie was hij o.a. te zien in Klokhuis, Telekids, presenteerde Uit je dak van de AVRO (in het kader van Uitmarkt – Amsterdam) en was hij te gast in De Stoel van Rick Felderhof /NCRV. Ook presenteerde hij de opening van de Nederlandse jeugdtheaterdagen, CliniClowns Kindergala en werkte als presentator voor radio Haarlem105. Hij was bij KRO-jeugd TV te zien in de serie ‘Verhalen maken met Wijnand Stomp’, met zijn theatershow. Werd verhalenverteller van het jaar in 2013 en ‘Pearl of the Dutch Caribbean’ in art and literature. 2016 kreeg hij de Brasa Dey Award ‘Life Time Achievement.

Wijnand is sinds 2009 verantwoordelijk voor het kinderprogramma van Houtfestival. Bij de vraag welk jaar voor hem het beste was, antwoordt hij; ” ELKE editie was leuk!” Maar die keer dat de kleedtent al was afgebroken voordat de laatste act klaar was, heeft hij nog goed in zijn geheugen staan.