Liu Fang

Sensationeel en dynamisch spel op de pipa

Houtfestival 2019

LIU FANG

Liu Fang is een zeer veelzijdige muzikante. Naast samenwerkingen met westers klassieke ensembles en jazzmuzikanten, heeft ze ook samengewerkt met topartiesten uit de traditionele muziek van India, Syrië, Vietnam en Japan.

Zelf is Liu Fang natuurlijk ook een maestro, en wel op de pipa (een luit), een van de oudste instrumenten van China. Zij staat bekend als “de keizerin van de pipa” vanwege haar virtuoze en expressieve interpretaties van de klassieke en traditionele Chinese muziek. Zij weet als geen ander de rijkdom en de subtiliteit aan klanken van het instrument naar boven te halen. Kracht, elegantie, maar vooral heel veel gevoel en dynamiek kenmerken haar spel.

In 2005 al schreef Ton Maas in De Volkskrant: “met Liu Fang is opnieuw een groot ambassadrice van de Chinese muziek opgestaan.” Inmiddels is zij een veel gevraagd en gerenommeerd pipa-speler, die zelfs tijdens het festival Le Guess Who? (in 2017) een volle Pandora-zaal gevuld met pop- en indie-publiek muisstil kreeg.

Bezetting

Liu Fang – pipa

Band links

Geniet alvast een beetje met onderstaande links.