Ivo

In zijn dagelijks leven werkt Ivo van Rijswijk (35) als coördinator fondsenwerving en video-editor voor World Animal Protection. Ook organiseert hij punkfeesten onder de naam Minor Operation Bookings (M.O.B.). “Toen er niks meer te beleven viel voor punkliefhebbers in Haarlem, ben ik met de punk mentaliteit ‘Do It Yourself’ het zelf maar gaan doen”. Het begon in Café The Pitcher, waarna hij op de radar kwam van het Patronaat. Ondertussen werkt Ivo al bijna 9 jaar lang samen met het Patronaat. In 2015 werd Ivo benaderd met de vraag of hij een eigen podiumpje zou willen inrichten op Houtnacht. “Dit was het laatste jaar dat Patronaat samenwerkte met Houtnacht onder de naam Haarlem Shuffle en de eerste keer dat ik samenwerkte met het Houtfestival” vertelt Ivo.

Twee jaar later werd er een nieuw programmeursteam samengesteld voor Houtnacht. Ivo werd toen vanuit het Houtfestival gevraagd om te helpen met het neerzetten van de avondproductie voor Houtnacht. Sindsdien vormt Ivo samen met een aantal anderen een team van programmeurs die voor de vierde keer op rij alle programmering voor Houtnacht regelen.

Gevarieerde programmering

Een keer per maand komt het programmeursteam bijeen. “Samen proberen we te kiezen voor een zo divers en interessant mogelijke programmering, waarbij we altijd proberen het rafelrandje op zoeken. Gelikt en gepolijst hoeft het niet.”

Tijdens de bijeenkomsten komt iedereen met lijstjes aanzetten en worden er fragmenten beluisterd. Van alles komt voorbij van rock tot reggae, van punk tot hiphop en van blue grass tot folk. Het programmeursteam heeft een gedeelde passie voor rock-‘n-roll en underground muziek, maar iedereen heeft zijn eigen voorliefdes. Hierdoor is het soms touwtrekken, maar ontstaat er wel een gevarieerde programmering.

Naast de bonte mix van muziekstijlen probeert het programmeursteam ook rekening te houden met diversiteit binnen de bands. “Hierbij proberen we altijd een link te leggen met het multiculturele aspect van het Houtfestival en proberen we ook bands van verschillende niveaus neer te zetten.” Als gevolg spelen er op Houtnacht lokale bands, internationale bands, opkomende bands en bands die al jaren door Europa toeren. “We maken de programmering zo dat je op Houtnacht van alles tegen kan komen. Het ene moment sta je in een tent te kijken naar een punkband, loop je iets verder dan staan er een stel jonge gasten te rappen op het podium. Zelfs als je midden op het veld gaat zitten kan er zomaar een performance voor je neus plaatsvinden”.

Het samenwerken met gave (punk)bands maakt het vrijwilligerswerk voor Ivo extra interessant. Afgelopen jaar heeft Ivo vooral genoten van zijn samenwerking met T-99. Ook The Pedro Delgados, The Mourning Glories, De Sp aties en The Pignose Willy’s waren te gek om neer te zetten, vertelt Ivo.

Aftermovie

Naast zijn rol als programmeur loopt Ivo tijdens Houtnacht zelf rond met zijn videocamera, ook maakt hij de aftermovie. Editing is voor Ivo de ideale manier om zijn creatieve ei kwijt te kunnen. De fijne kneepjes van het editen leerde Ivo tijdens een halfjaar durende stage bij Nederlands programmamaker Frans Bromet. Ondertussen is Ivo steeds vaker bezig met film en video. Zo maakte hij onder andere de videoclip van The Kaak, een jonge punkband uit Haarlem.

Passie voor punk

Ieder jaar ziet Ivo het als zijn taak binnen het programmeursteam om het punk rock-‘n-roll randje extra te vertegenwoordigen. Op zijn veertiende rolde hij al de punkscene in. “Sindsdien heb ik mijn hele leven er aan vergooid”.

Vooral het idealistische aspect is wat Ivo aanspreekt in punk. Hij vertelt dat veel punkbands zich inzetten voor goede doelen en dat punk nooit om commercie heeft gedraaid. “Punk is altijd maatschappijkritisch, het komt op voor de zwakkeren, het pleit voor een betere samenleving waarin niemand onderdrukt wordt en iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te zijn.” Ivo maakt zelf ook deel uit van het Minor Operation Donations collectief, waarbij er tijdens zijn concertavonden geld wordt opgehaald voor verschillende goede doelen.

Ivo leeft naar deze idealen en zijn werk als vrijwilliger voor het Houtfestival past helemaal in het straatje. “Vanuit de organisatie krijgen we de vrijheid om onze eigen programmering neer te zetten. We proberen ook altijd een podium te bieden aan geluiden die niet altijd gehoord worden.”

Op het Houtfestival is er ruimte voor iedereen. Het Houtfestival is breed wat betreft programmering, maar ook vrij en toegankelijk. “Het festival is lekker los, het heeft geen hekken en heeft niet een compleet commerciële insteek. Mensen worden bijvoorbeeld niet de toegang geweigerd als ze toevallig een eigen broodje bij zich hebben”.

Ook Ivo’s DIY-idealen zijn voor hem een van de redenen om vrijwilliger te zijn voor het Houtfestival. Ivo vertelt dat punk is ontstaan als bottom-up beweging. Punkers bouwden de hele scene uit het niks op: ze regelden hun eigen ruimte, gingen hun eigen muziek maken en brachten hun eigen platen uit. “Het Houtfestival bestaat omdat een groep vrijwilligers het gewoon leuk vinden om iets neer te zetten waardoor de samenleving weer iets mooier wordt. Het is gaaf daar aan mee te werken”.