Tufan Derince: uitbundige, virtuoze Koerdische muziek

 

Tufan Derince en zijn band laten je dansen op hun uitbundige, energieke versie van Koerdische bruiloftsmuziek, terwijl je je tegelijkertijd kunt verbazen over het razendsnelle virtuoze spel van de bandleden.

Tufan Derince komt oorspronkelijk uit Diyarbakir in Zuidoost-Turkije, maar is tegenwoordig gevestigd in Rotterdam. Derince groeide op met de klanken van de Koerdische cultuur, van klaagzangen en epische poëzie tot rauwe volksdansen. Op jonge leeftijd werd hij verliefd op de elektrische geluiden die uit Diyarbakir kwamen toen het verbod op Koerdische muziek werd opgeheven. Hij luisterde naar hardrock en metal uit de Verenigde Staten en Europa terwijl hij bağlama studeerde aan het conservatorium in Gaziantep.

Derince’s muziek is een overstuurde, vaak woeste herinterpretatie van de traditionele volksliederen die de krachtige dansen op Koerdische bruiloften begeleiden. Zijn zeer energieke dansmuziek, die beïnvloed wordt door hiphop, hardrock en EDM, is populair onder Koerdische jongeren. Derince heeft meer dan honderdduizend volgers op social media en geeft optredens van Turkije tot Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bezetting

Tufan Derince, baglama
Ilhan İçlek, zang
Dursun Ferec, kemenche
Zana Baykara, keyboard en elektronica

 

Anderen over Tufan Derince

“Betovert met dans, zang en het baglamaspel van de bandleider.”
– Rolling Stone, 2022

“Een wervelwind. Wat begon als een wonder van halsbrekende voortdurende beweging, bleef zich steeds sneller ontwikkelen.
– New York Times, 2020

“Duizelingwekkende, huiveringwekkende set … gewaagde toetsenbordvirtuositeit”
– Songlines, 2020

 

Meer over deze artiest

 

Meer over het programma

Houtfestival

16 juni 2024
Verrassende optredens van topmuzikanten uit de hele wereld.

Houtnacht

15 juni 2024
Avond vol nieuwe ervaringen en met muziek uit allerlei genres.

Kinderfestival

16 juni 2024
Theater, verhalen en muziek voor jong en oud.