Voices from letters: Kimina

 

Vernon Chatlein ontrafelt de geheimen van Curaçaos meest iconische muziekstroming: Tambú. De Tambú is meer dan muziek, het is ook dans, zang, en leefwijze. Hoewel de Tambú eeuwen geleden al op Curaçao door tot slaafgemaakten werd gevormd uit verschillende Afrikaanse muzikale tradities, is het nog steeds springlevend in de huidige Caribische gemeenschap.

Chatlein is vanuit zijn eigen interesse en passie begonnen met onderzoek naar de verhalen van de Tambú. Met steun van de Amsterdamse Fonds voor de Kunsten verkent hij als Afro-Caribische percussionist de mogelijkheden van de Chapi en de Tambú, onderzoekt hij de verschillende ritmes en melodieën van de muziek en is hij bezig met het ontwikkelen van een officiële notenschrift voor de Tambú ensemble. Het uiteindelijke resultaat wordt een hedendaagse musical choreographic work die gebruikmaakt van de elementen van de Tambú, zowel ensemble als dans en alles ertussenin..

Als onderdeel van zijn research & performance platform Voices from Letters zal hij de derde van de reeks presenteren. Hiervoor heeft hij ook Zikinza en Imershón op verschillende podia gepresenteerd. Voices from Letters: Kimina zal een vertoning zijn van Chatlein’s ontdekkingen en research rondom de Tambú. Hierbij heeft hij samengewerkt met longtime vriend en choreograaf Remses Rafaela. Samen zijn zij op zoek naar nieuwe vormen in Tambú die de codes en traditie behouden maar in zekere zin ook de extremen opzoeken.

Chatlein is een percussionist en componist uit Curaçao. Hij studeerde aan de conservatoria van Havana, Cuba en Amsterdam en maakte deel uit van de band van Randal Corsen. In 2013 bracht hij zijn eerste album uit. Hij stond eerder op festivals als het North Sea Jazz Festival en Music Meeting in Nijmegen.

Meer over het programma

Houtfestival

16 juni 2024
Verrassende optredens van topmuzikanten uit de hele wereld.

Houtnacht

15 juni 2024
Avond vol nieuwe ervaringen en met muziek uit allerlei genres.

Kinderfestival

16 juni 2024
Theater, verhalen en muziek voor jong en oud.