Nieuwe Vide presenteert: Dit Lichaam van Ons

Dit Lichaam van Ons is een tijdelijk queer collectief bestaande uit negen jonge stripmakers. Zij stellen de vraag: Hoe ziet de toekomst van strips in Nederland eruit? Zij beantwoorden deze vraag met een oproerige, queer en kleurrijke stripbundel én expositie bij Nieuwe Vide. Vanaf eind april nemen zij ook deel aan DOC4, onze artist in residency, en ontwikkelen daarmee nieuw werk voor de expositie die opent op 1 juni tijdens de Stripdagen Haarlem en zullen zij een container op het Tiny festival van Houtnacht/festival vullen met uitbundige queer comics, zines, live storytelling door Guus Møystad en zineworkshops door Dido Drachman.

Zineworkshops door Dido Drachman (die/diens)

Dido Drachman is geboren en getogen in Amsterdam Oost. Drachman is lid van het collectief Dit Lichaam van Ons en een auteur van beeldverhalen en freelance illustrator. Hij heeft gestudeerd in Brussel aan de master opleiding Beeldverhaal aan de Luca School of Arts in 2019. In 2020 debuteerde Drachman met de gevoelige beeldroman Zwanendrifters (Scratch Books).
Dido gebruikt een schilderachtige toets om sfeervolle beelden te creëren, met een scherp oog voor kleurgebruik en vormgeving. Diens verhalen zijn dromerig en intiem, geïnspireerd door de gevoelswereld, de schone kunsten, onderhuids verdriet en de geschiedenis. Dat kan ook bijna niet anders met kunstenaar met een familiegeschiedenis uit Indonesië die is vernoemd naar Dido uit de Aeneis van Vergilius.

Instagram
Website

Live story telling door Guus Møystad (hij/hem)

Guus is een kunstenaar, schrijver en storyteller, wonend en werkend in Amsterdam en lid van collectief Dit Lichaam van Ons.
Zijn werk is een veelzijdige mengsel van verhaal, tekst, beeld, waarheid en fictie, uitgedrukt in verschillende kunstvormen. Dat betekent dat hij naast beeld- en stripmaken ook vaak op een podium te zien is om verhalen te vertellen. Als geschiedenisnerd ligt deze oudste vorm van menselijke cultuur hem wel. In zijn performances verteld hij allerlei soorten verhalen, zoals mythes en historische verhalen (met een oog voor de verborgen geschiedenis van queerness en utopie) en persoonlijke verhalen over identiteit en de zoektocht naar community.

Instagram

Website

Valentijn Hamel (hij/hem/hen/hun) – Videowerk

Deze videoinstallatie toont enkele van Valentijns drag filmwerken. Als drag-artiest is zijn favoriete bezigheid het combineren van verhalen en fantasievolle wereld creëren, iets dat zich uitstekend leent voor het medium film. Hij gebruikt zijn liefde voor en kennis van animatie om anime-achtige scènes te creëren van zichzelf en zijn dragfamilie ‘HAUS of 4D’.
De eerste video in de installatie is een muziekvideo voor het nummer ‘Shum’ van Goa, de tweede video is een trailer voor het verhaal dat Haus of 4D in 2023 naar Superball bracht. Beide video’s zijn geregisseerd en gemonteerd door Valentijn.

Valentijn Hamel is een eigenwijze schrijver die af en toe tekent. Daarnaast is hij maandelijks op het podium te zien bij lokale Drag Shows, maakt hij films met vrienden en verdient de werkelijke centen met lesgeven in het creatief vakgebied.

Over Nieuwe Vide

Nieuwe Vide is een kunstpodium en broedplaats in Haarlem waar experiment en talentontwikkeling centraal staan. We bouwen daarmee voort op de activistische idealen en DIY-mentaliteit die aan de basis lagen van onze instelling. Dit doen we door middel van onze expositieruimte en activiteiten. Naast een tentoonstellingsruimte, heeft Nieuwe Vide studioruimte voor 35 kunstenaars, een workshopruimte, een wekelijks buurtkantine, en binnenkort een bibliotheek. Ons artistiek programma uit zich door tentoonstellingen, educatietrajecten, filmavonden, workshops en we ondersteunen de ontwikkeling van nieuw werk met artist-in-residencies. Het is onze missie om Haarlem een eigenwijze plek te bieden waar spannende, vernieuwende kunst een podium krijgt en waar volop geëxperimenteerd kan worden. Nieuwe Vide is een plek waar uiteenlopende kunstenaars, creatieve makers en gemeenschappen samenkomen, samenwerken, en waar bezoekers hedendaagse kunst ervaren.

Instagram

Website

Houtfestival

Verrassende optredens van topmuzikanten uit de hele wereld.

Houtnacht

Avond vol nieuwe ervaringen en met muziek uit allerlei genres.

Kinderfestival

Theater, verhalen en muziek voor jong en oud.