Houtfestival viert Music Freedom Day

Op 3 maart 2018 wordt wereldwijd voor de twaalfde keer Music Freedom Day gevierd. Geïnitieerd door Freemuse  staan elk jaar op deze dag artiesten en organisaties stil bij het recht op de muzikale vrijheid van expressie. Want die is niet vanzelfsprekend.

Te veel muzikanten op te veel plaatsen in de wereld ervaren censuur, moeten vluchten voor oorlog of worden vervolgd. Het Houtfestival koestert de vrije expressie en ieder jaar maken juist deze artiesten in het nauw onderdeel uit van onze programmering. Daarom bieden we dit jaar met trots een podium aan Music Freedom Day. Onze programmeurs zetten een prachtige avond neer, waar de sfeer van Houtnacht en Houtfestival heel herkenbaar in terugkomt. Centraal staan twee optredens die het thema van de avond niet beter konden illustreren.

Afework Nigussie

Deze masenqo-speler uit het noorden van Ethiopie is een azmari. Azmari’s zijn een soort Ethiopische barden die niet alleen de geschiedenis muzikaal verhalen, maar ook commentaar leveren op politieke, sociale en religieuze gebeurtenissen in het dagelijks leven. Op een heel specifieke manier, doorspekt met  humor en een tikje provocatie,  zetten ze de samenleving in perspectief.In de rijke, gevarieerde muzikale en culturele omgeving van Addis Abbeba ontwikkelde Nigussie zijn eigen muzikale stijl, waarin hij moderne internationale muziek en traditionele Ethiopische stijlen samen bracht. Samen met Zea (Arnold de Boer, ook zanger van The Ex) speelde Afework Nigussie vorig jaar al op het Houtpodium. Wij zijn er supertrots op dat hij ook op deze bijzondere avond optreedt.

The Irrational Library

Deze Haarlemse rockband produceert een vuige groove die sterk is beïnvloed door iconen uit de beat, provo en punk culturen. De Engels/Nederlandstalige maatschappijkritische poëzie van de Amerikaanse artiest Joshua Baumgarten wordt door de ritmesectie (Michal Zeera op bas en Lars van der Weiden op drums) op een muzikale sneltrein gezet, voortgestuwd door de baritonsax van Haarlem’s stadsdominee Tom de Haan.

Zaterdag 3 maart 2018

Flinty’s
Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Deuren open om 19:00
Start programma om 20:00

Naast deze twee bijzondere optredens kun je ook dansen op de tunes van onze DJ’s Francesco en Crusty Locks. DJ Francesco is gespecialiseerd in vintage world music, vooral 70s muziek uit Afrika, Cariben en Latijns-Amerika, maar ook uit o.a.Thailand en India (Bollywood). Kom je warmen aan de tropische ritmes uit de halve wereld. Een wereld vol parelende gitaren, stuwende bassen, funky percussie en gierende orgeltjes. Crusty Locks komt uit Haarlem en is zanger, gitarist en DJ. Hij heeft een eigen stijl van draaien en is gespecialiseerd in reggae en dub muziek. Tenslotte krijg je tijdens de avond alvast een voorproefje van het filmproject, dat dit jaar op het Houtfestival vertoond zal worden.

Vier Music Freedom Day en steun het Houtfestival

De toegang is helemaal gratis! Kom dus genieten van deze veelzijdige muzikale avond en neem je vrienden mee. Voor de drankjes vragen we een kleine prijs en uiteraard is het mogelijk op de avond een donatie te doen of je in te schrijven als Houtvriendje. Daarmee steun je deze viering van Music Freedom Day en het Houtfestival. Kun je niet komen op 3 maart, maar draag je dit initiatief wel een warm hart toe? Via dit formulier kun je ook nu een donatie doen.