Over ons

Sinds 1985 komen duizenden mensen in juni – rond de langste dag – naar de Haarlemmerhout om te genieten van een spannende mix van muziek, theater, beeldende kunst, film, eten en drinken. Na al die jaren is het nog steeds een succes.

In 2019 ontvingen we een recordaantal bezoekers (23.000), lovende reacties en een recensie in het Haarlems Dagblad die het evenement roemde als ‘het meest bijdetijdse en relevante festival in Haarlem’.

Houtnacht

Het festival begint op zaterdagavond met een programma dat bekend staat als Houtnacht. Het is een avond vol nieuwe ervaringen en met muziek uit allerlei genres. Rappers, folkmuziek, punkbands, dj’s – zowel lokale als internationale -, treden hier op.

Houtnacht wordt georganiseerd in samenwerking met Minor Operation Bookings, Geertruida en Woord voor Woord.

Grenzeloos en avontuurlijk

Op de festivalzondag kan het publiek genieten van acts die meestal nog (bijna) nergens in Nederland te zien en te horen waren. Door verschillende genres en stijlen te programmeren – zoals allerlei crossovers van wereldmuziek met jazz, funk, disco, elektro en combinaties daarvan – is het interessant voor een breed publiek. Zeker in combinatie met een uitgebreid, zeer gevarieerd, hoogwaardig interactief kinder/familie festival.

Toegankelijk en duurzaam

Vanaf het begin is ‘toegankelijkheid voor iedereen’ het motto. Principieel wordt er geen entree geheven en staan er geen hekken om het festivalterrein. Zo ontstaat er een ongedwongen sfeer waar jong en oud zich welkom en veilig voelt. Er zijn veel bars en foodtrucks op het terrein maar bezoekers kunnen ook hun eigen eten en drinken meenemen.

Het festival is een voorloper op het gebied van duurzaamheid. Elk jaar werken we er hard aan om de impact op milieu en omgeving zo klein mogelijk te maken. In 2020 werden deze inspanningen beloond met het predicaat ‘A Greener Festival Award 2019’.

Organisatie en vrijwilligers

Het Houtfestival draait voor 100 % op vrijwilligers. Iedereen die mee wil werken is bij ons welkom, ongeacht leeftijd, ervaring of eventuele beperkingen. Lees meer over vrijwilliger worden bij het Houtfestival.

Het Houtfestival werd toegelaten als lid van het Forum of Worldwide Music Festivals, iets dat tot nu toe slechts 3 andere festivals in Nederland gelukt is.

Mijn mooiste ervaring op het Houtfestival? “Dansen met mijn 2 jongens (toen 5 en 7) in de stille disco en mijn liefde voor festivals overdragen aan mijn kinderen.”

Andrea Nieuwendijk

Beleidsadviseur Cultuur & Evenementen, gemeente Haarlem

“Het Houtfestival is heel bijzonder door de vriendelijke sfeer, diversiteit en culturele menging en bovenal ligt het midden in het park. Wat wil je nog meer?”
Foto: Ken Carl

Haytham Safia

Oudspeler, muzikant

“De betoverende, soms ingetogen dan weer opzwepende muziek neemt je mee op ontdekkingsreis naar andere landen en culturen.”
Foto: Masha Bakker Matijevic

Francis Broekhuijsen

Presentator, programmamaker, (stem)acteur