NIZAR ROHANA TRIO

Frisse en expressieve ud-muziek
Grenzeloos 2018

NIZAR ROHANA TRIO

Nizar Rohana is een in Nederland woonachtige Palestijn en een virtuoos op de ud, de Arabische luit. Zijn eigen composities klinken hedendaags en fris, maar zonder de kenmerkende, authentieke ’taal’ van de ud te verliezen. Hij startte met dit instrument op zijn dertiende en dompelde zichzelf niet alleen helemaal onder in de muziek uit de Arabische traditie, maar ook in de werken van westerse klassieke componisten.

Die invloeden zijn allemaal terug te horen in zijn in 2013 gevormde trio, met de Hongaarse contrabas-speler Matyas Szandai en de Frans-Libanese percussionist Wassim Halal. Het Nizar Rohana Trio speelt prachtige, expressieve composities, die niet alleen uitvloeisels zijn van Arabische en Middenoosterse tradities, maar waarin ook invloeden uit de jazz en westerse klassieke muziek samenkomen.

Het trio bracht hun debuutalbum ‘Furat’ (Eufraat) uit in 2016. De composities hierop zijn geïnspireerd door het stromen van deze beroemde rivier en zijn route langs oude volkeren en beschavingen.

Bezetting

Nizar Rohana – ud & composities
Matyas Szandai – contrabas
Udo Demandt- percussie

English translation

Nizar Rohana is a Palestinian ud player based in the Netherlands, distinguished for combining virtuosity within fresh contemporary compositions, while maintaining the ud’s authentic language.

In 2013 Rohana formed his trio with Hungarian double – bass player Matyas Szandai, and French – Lebanese percussionist Wassim Halal. The trio performs original repertoire that is an extension of Arabic and middle eastern traditions, but also draws from a wide range of other sources such as jazz and western classical music.

The trio’s debut album is dedicated to the Euphrates River (Furat in Arabic). The civilizations and peoples that have lived along the river’s course inspired the themes for the compositions.

“Furat features beautifully composed musical pieces highlighting the exquisite sound of the ud.” – World Music Central

Band links

Geniet alvast een beetje met onderstaande links.