Aandacht voor slavernij op Houtfestival 2024

Twee speciale voorstellingen met verhalen, dans en muziek.

Dit jaar besteedt het Kinderfestival speciale aandacht aan het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Op zondag 16 juni staan twee speciale voorstellingen op het programma, namelijk ‘Resistencia, reis naar de vrijheid’ en ‘Lisa en de bruine Prins’. We maken deze voorstellingen samen met een schoolklas en een klas van Capoeira School Semente.

Tijdens de voorbereiding leren de kinderen over slavernij en worden ze op een creatieve en speelse manier aan het denken gezet. Door mee te doen aan de repetities en het optreden kunnen kinderen zelf hun talenten en creativiteit ontdekken, toepassen én doorgeven aan elkaar.

Lisa en de bruine Prins

Meesterverteller Wijnand Stomp schreef dit verhaal omdat hij voor zijn kinderen geen boeken kon vinden met een bruine Prins in de hoofdrol, als tegenhanger voor het eeuwige beeld van de (witte) prins op het witte paard.

Gene Power van Stichting Hart zal met kinderen uit groep 7 en 8 gaan werken aan een voorstelling waarin naast het verhaal ook dansbewegingen een grote rol spelen.

​Resistencia, reis naar de vrijheid

Capoeira-mestra Lisette Spaargaren en meesterverteller Wijnand Stomp (Meneer Anansi) maken deze voorstelling met leerlingen van Capoeira School Semente.

Meneer Anansi vertelt hoe Anansi de oceaan over reist en zijn web om de wereld weeft. Met capoeira, strijddans, zang en muziek, wordt zowel de reis van de tot slaafgemaakten van Afrika naar de nieuwe wereld uitgebeeld, als ook de reis van deze tot slaafgemaakten op de plantages naar vrijheid. 

Capoeira is ontstaan in Brazilië in een tijd van slavernij en slavenhandel. De strijd om fysieke en mentale vrijheid, en gecamoufleerde strategie zijn één van de fundamenten binnen Capoeira. Capoeira bood weerstand tegen onderdrukking en ontbering.

Blijf op de hoogte