Duurzaamheid

In het weekend van 15 en 16 juni trekt het Houtfestival zo’n 20.000 bezoekers naar Haarlemmerhout. Muziek, dans en theater uit alle windstreken voor het hele gezin, elk met een eigen geluid en een eigen verhaal. Maar hoe zorgt het Houtfestival ervoor dat de impact op milieu en omgeving zo klein mogelijk blijft?

Houtfestival is zuinig op de Haarlemmerhout

Op het terrein wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en werkt het Houtfestival met name met afvalhout. De kwetsbare delen van de Haarlemmerhout worden met rijplaten beschermd om het gras niet te schaden en onder boomkronen worden geen zware materialen geplaats omdat dit de wortels van de bomen zou kunnen beschadigen. Er wordt niet gereden op het terrein om ervoor te zorgen dat het gras goed beschermd wordt en voor en na het festival wordt uitvoerig bekeken of alles nog mooi in tact is gebleven.

Ons doel is om de Haarlemmer hout net zo mooi en groen achter te laten als we het hebben aangetroffen.

Houtfestival is zuinig op de aarde

Led verlichting? Check! Recycling van alle bekers? Check! Zuinig met stroom? Yup!

Daarnaast ontmoedigen we bezoekers met de auto te komen, sterker nog; we hebben geen parkeerplaatsen 😉 Dus lekker op de fiets of met de trein! Ook flyeren is niet toegestaan om ongewenste rotzooi te voorkomen.

Recycling

Wist je dat het Houtfestival al 20(!) jaar hard cups gebruikt? Die allemaal gerecycled worden? We zijn daarmee trotse voorloper in duurzaamheid. Daarnaast scheiden we afval netjes in glas, groen, plastic, karton en werken we samen met De Groene Lobby om ervoor te zorgen dat onze prachtige planeet gespaard blijft ondanks een prachtig festival! Ook zijn er geen plastic waterflesjes te koop op het festival maar kan iedereen gratis zijn beker vullen met water bij het watertappunt.Markthouders moeten verplicht werken met biologisch afbreekbare disposables (van maismeel) en backstage worden alle borden en bestek voor medewerkers netjes afgewassen (niks geen wegwerp plastic!)

AGF Award

Om ons commitment aan duurzaamheid nóg duidelijker te maken en onafhankelijk bevestigd te krijgen heeft het Houtfestival zich dit jaar aangemeld voor de Greener Festival Award. Een internationale, onafhankelijke organisatie komt het festival beoordelen op de duurzaamheidsaanpak. Het verkrijgen van deze award betekent wereldwijde erkenning van onze toekomstbestendige benadering. Dat kunnen we uiteraard niet zonder jou. Help mee het festival duurzamer te maken door je afval in de daarvoor bestemde containers te gooien en niet op het veld achter te laten.

Houtfestival en het Haarlems klimaatakkoord

Het Houtfestival heeft het Haarlems Klimaatakkoord ondertekend. In deze video legt festivalprogrammeur Wijnand Stomp uit hoe het Houtfestival werkt aan een duurzaam en plasticvrij festival.