Duurzaamheid

Het Houtfestival trekt zo’n 25.000 bezoekers naar de Haarlemmerhout. We werken er elk jaar hard aan om de impact op milieu en omgeving zo klein mogelijk te houden. Begin 2020 werd onze duurzaamheidsaanpak beloond met de A Greener Festival Award 2019.

Zuinig op de Haarlemmerhout

Op het terrein wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en werkt het Houtfestival met name met afvalhout. De kwetsbare delen van de Haarlemmerhout worden met rijplaten beschermd om het gras niet te schaden en onder boomkronen worden geen zware materialen geplaatst omdat dit de wortels van de bomen zou kunnen beschadigen. Er wordt niet gereden op het terrein om ervoor te zorgen dat het gras goed beschermd wordt en voor en na het festival wordt uitvoerig bekeken of alles nog mooi intact is gebleven.

Ons doel is om de Haarlemmerhout net zo mooi en groen achter te laten als we het hebben aangetroffen.

Zuinig op de aarde

Ledverlichting? Check! Recycling van alle bekers? Check! Zuinig met stroom? Yup!
Daarnaast ontmoedigen we bezoekers met de auto te komen, sterker nog; we hebben geen parkeerplaatsen. Dus lekker op de fiets of met de trein! Ook flyeren is niet toegestaan om ongewenste rotzooi te voorkomen.

Recycling

Wist je dat het Houtfestival al 20 (!) jaar hard cups gebruikt? Die allemaal gerecycled worden? We zijn daarmee trotse voorloper in duurzaamheid. Daarnaast scheiden we afval netjes in glas, groen, plastic, karton en werken we samen met De Groene Lobby om ervoor te zorgen dat onze prachtige planeet gespaard blijft ondanks een prachtig festival! Ook zijn er geen plastic waterflesjes te koop op het festival maar kan iedereen gratis zijn beker vullen met water bij het watertappunt. Markthouders werken verplicht met biologisch afbreekbare disposables (van maismeel) en backstage worden alle borden en bestek voor medewerkers netjes afgewassen (niks geen wegwerp plastic!).

 

Zuinig op elkaar

Het Houtfestival is toegankelijk voor iedereen en iedereen is welkom als bezoeker en/of vrijwilliger. Voor vrijwilligers met wat minder mogelijkheden op welk vlak dan ook, zoeken we graag samen naar passende werkzaamheden. Zo kan iedereen op zijn/haar/hen manier meedoen!

Wist je bijvoorbeeld dat we in 2023 samenwerkten met de medewerkers van SMAAK om een heerlijke lunch te verzorgen voor alle vrijwilligers op zaterdag? En dat de toiletten zo fijn schoon bleven door de inzet van medewerkers die vanuit de dak- en thuislozen community bij ons kwamen? Ook vanuit het COA zijn er bewoners die graag meewerken aan ons festival.

Ook hebben we in 2023, in samenwerking met Toegankelijk Haarlem en Drempelloos, een nulmeting gedaan ten aanzien van de toegankelijkheid op het terrein. Een aantal verbeterpunten konden we direct al doorvoeren; andere punten nemen we in 2024 mee.

Haarlems Klimaatakkoord

Het Houtfestival heeft in 2019  het Haarlems Klimaatakkoord ondertekend. In deze video legt festivalprogrammeur Wijnand Stomp uit hoe wij werken aan een duurzaam en plasticvrij festival.

A Greener Festival Award

Begin 2020 heeft het Houtfestival de A Greener Festival Award ontvangen. Deze prestigieuze duurzaamheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een selecte groep internationale evenementen die zich inzet voor duurzame en milieubewuste uitvoering. De jury beoordeelt het Houtfestival hiermee als “een goed georganiseerd milieubewust festival dat zich exceptioneel inzet om een positieve verandering tot stand te brengen”.