RIZAN SAID

opzwepende dabke uit Syrië

Houtpodium 2018

RIZAN SAID

Met de influx van Syriërs in Nederland de laatste jaren is er hier ook een nieuw fenomeen geïntroduceerd: de zogenaamde dabke. Deze traditionele dans uit de Levant combineert cirkel- en lijndansen en wordt veel uitgevoerd op feesten en partijen.

Rizan Said is een muzikant, componist en producer uit noordoost-Syrië die in zijn jonge jaren een begenadigd percussionist en fluitspeler was, nog voordat de synthesizer eind jaren 80/begin jaren 90 de Syrische muziekscene begon te overheersen. Hij is tegenwoordig als componist een grote naam in het Syrische muziek-, film- en televisie-circuit. Ook speelde en toerde hij samen met Omar Souleyman, de meest bekende ‘dabke’-muzikant hier in het westen.

In 2015 bracht Rizan Said zijn eerste solo-plaat The King of Keyboard uit, vol met opzwepende dabke-muziek, die internationaal goed ontvangen werd. Nu brengt hij met zijn solo-optredens deze feestmuziek naar de Europese festivals. Dus dat wordt dansen! Dit concert maakt deel uit van de Dabke Special op het Houtfestival, waarvan ook o.a. DJ Matrub en de workshops dabke-dans deel uitmaken. Houtfestival werkt hierin samen met Dreaming of Syria.

Bezetting

Rizan Said – keyboard

English translation

Rizan Said is a composer, musician and producer, responsible for hundreds of Syrian recording industry productions as well as compositions and themes for television and cinema. His first solo album, “The King of Keyboard (Annihaya Records, 2015) continues to receive critical acclaim internationally. Rizan’s recent solo performances have brought the original dabke dance sounds of Syria to European festivals and concerts, and kept people partying until sunrise.

Rizan originally hails from the town of Ras Al Ain, in northeastern Syria, in the region known as the Jazeera. He currently lives between Ras Al Ain and Sweden.

Rizan was a musical prodigy from a young age – a gifted player of percussion and reed instruments before a wealth of synthesizers began flooding Syria in the late 1980s and early 1990s. Steadfast on the Syrian cassette album circuit at the time, Rizan was already sending his signals out from the Jazeera frontier, thanks to a partnership with local Syrian producer Zuhir Maksi.

As a composer in Syria, Rizan’s songs include: Bas Asma Mni (by Sarya Al Suwas), Nadran Aalaya (by Asi El Hellani). As composer & producer for Syrian television, Rizan’s work includes music for the TV drama Al Hosrom Al Shami.

One of the artists he played, toured and recorded with is Omar Souleyman

.

Band links

Geniet alvast een beetje met onderstaande links.