FILMPROGRAMMA

Vol enthousiasme presenteren we jullie een nieuw onderdeel van het Houtfestival! Met Houtnacht én tijdens het Houtfestival zondag 17 juni kunnen jullie 6 verschillende documentaires bewonderen in een speciaal ingerichte film-container. Op het festival veld te vinden naast de Nieuwe Vide container.

Elke documentaire heeft op haar eigen manier te maken met de thema’s en waarden van het Houtfestival. We zijn op zoek gegaan naar inspirators van verschillende afkomsten, mensen die zich geen grenzen laten opleggen, of anderen weten aan te moedigen voor hun vrijheid en idealen te vechten.

Josephine Drehmanns, Joris Rosenhart en Sophie van Os vertellen je zelf over hun ontdekkingsreis naar een prachtige filmserie. Hun documentaire “Voice From the Ground” is ontstaan vanuit een Docu Lab samenwerking.Kom kijken in de docu-container en laat je inspireren!

 

Pastor Moses
Deze documentaire is van Sander van Weert. Sander is een Haarlemse documentaire maker die met zijn bedrijf Silver Lining Storytelling op gave plekken terecht komt en al verschillende documentaires op zijn naam heeft staan. “Pastor Moses” vertelt het verhaal van de Ghanese Moses Asagbo die de levens van vele mensen heeft weten te raken. Hij wil een verschil maken in Ghana, armoede aanpakken, en heeft onder andere een kindertehuis en school opgezet, samen met zijnNederlandse vrouw. In Sander’s film krijg je een kijkje in Moses’ leven.

(+/-20 min)
www.silver-lining.cloud

 

If Paradise is Half as Nice 
Van Ghana gaan we naar Oost Duitsland met het kunstenaars project “If Paradise is Half as Nice”, waar Wendy Oakes een gelijknamige creatieve documentaire over heeft gemaakt. Wendy Oaks is afgestudeerd aan de kunstacademie en is fotografe en documentaire maakster. De kunstenaars die aan “IPIHAN” meedoen betrekken een leegstaand pand, en laten zich hierdoor inspireren voor hun kunst. Wendy’s observerende stijl past perfect bij dit kunstenaars project, en brengt je als kijker dichtbij de “IPIHAN” deelnemers en hun verschillende manieren om grenzen te laten verdwijnen.

 

Coco Cabasa

Een andere grens-verlegger is Kaouthar Darmoni. Zij wordt in de docu “Coca Cabasa” gevolgd door filmmaakster Klaartje….. 

Volgens Kaouthar Darmoni moeten haar seksegenoten hun vrouwelijke oerkracht weer leren omarmen. In dit intieme portret wordt ze geïntroduceerd terwijl ze een van haar aanstekelijke, bevrijdende buikdanslessen geeft. Met haar expressiviteit, zelfverzekerdheid en humor is ze een toonbeeld van vrijheid. Uit interviews en gesprekken met haar en enkele sleutelfiguren uit haar leven blijkt dat ze daar keihard voor heeft moeten vechten. Met de makers gaat ze terug naar haar geboorteland Tunesië en naar Frankrijk, het toevluchtsoord waar ze eindelijk hoopte te kunnen vliegen. Maar tot haar schrik zag ze dat ook daar de vrouwen niet zo vrij zijn als ze had verwacht. Emancipatie leek hand in hand te gaan met het wegstoppen van de vrouwelijkheid, iets wat Kaouthar weigert te doen. Ze blijkt haar taboedoorbrekende buikdans te hebben gebaseerd op haar herinneringen aan de sensualiteit van Tunesische vrouwen. Hoezeer de inmiddels in Amsterdam werkende universitair docent gender studies zich door haar vader en de samenleving ook onderdrukt voelde, ze houdt duidelijk zielsveel van de Arabische cultuur. 

 

Leven in Nederland met een Dublin-claim 
Het is in sommige landen bijna onmogelijk om als asielzoeker een menswaardig leven te leiden. Zo lang dit zo is, zullen mensen proberen door te reizen naar landen waar de omstandigheden beter zijn. De situatie is schrijnend, maar er is een lichtpunt. Word je niet binnen 18 maanden overgedragen aan het ‘Dublinland’, kan je alsnog elders asiel aanvragen. Veel mensen verlaten dan ook het AZC om deze periode te overbruggen.  In de tussentijd wacht dan een leven op straat, omdat Bed Bad Brood voorzieningen deze doelgroep veelal uitsluiten van opvang.

Josephine Drehmanns kreeg afgelopen jaar de kans om een dag in de huid van vluchtelingen uit Eritrea te kruipen en voor WAY TO STAY een korte documentaire te maken. Het doel van de documentaire was te laten zien hoe het is om te leven in Nederland met een Dublin-claim. 
(6 min)

 

Home-made nations
Wel eens gehoord van het begrip micro-nations? In haar documentaire “Home-made Nations” laat Loulou Sjerps de kijker zien hoe verschillende mensen hun eigen staat hebben gesticht. Haarlemse maker en producent Loulou neemt ons mee in haar onderzoek naar wat een micro-nation is, en in hoeverre het een kunstuiting is of een politieke actie.

Koning, kunstenaar, burgemeester, menigeen komt aan het woord in deze film, en schijnt zijn en haar licht op de verschillende betekenissen van een ‘grens’ en natie.
(+/- 50 min) 

 

Voice from the ground
Voice from the ground is een documentaire gemaakt door Docu Lab, waarin de Pakistaanse mensenrechtenactivist Zar Ali Khan Afridi wordt gevolgd tijdens zijn verblijf in Haarlem. Het verblijf van Zar werd georganiseerd door Shelter City. Dit is een landelijk project dat mensenrechtenactivisten van over de wereld een verblijf in een stad in Nederland biedt. De situatie van Zar Ali in Pakistan – specifieker de FATA-regio, op de grens met Afghanistan – is dus danig gevaarlijk dat hij zich op heeft gegeven voor het Shelter City programma van Justice&Peace. Hij voert vanuit Haarlem nog steeds zijn strijd via sociale media.

De docu probeert behalve de drijfveren van Zar Ali, ook de persoonlijke kant van deze Pakistaanse mensenrechtenactivist te laten zien. Een portret van een man die strijdt voor rechtvaardigheid, opkomt voor zijn volk, ondanks alle tegenslagen, en ondanks de grote afstand tussen hem en zijn gezin.
(24 min)

 

Simulacrum 

A copy of reality. Deze film van regisseur Susanne Opstal stelt vragen over wat er gebeurt wanneer de waarden waarmee we opgroeien langzaam maar zeker hun geloofwaardigheid verliezen. 

susanneopstal.nl

 

Programmaschema zaterdag: 

18:00Pastor Moses
18:30If Paradise is Half as Nice
19:00Leven in Nederland met een Dublin-claim
19:15Simulacrum
19:45Voice from the Ground 

20:15Pastor Moses
20:45If Paradise is Half as Nice
21:15Leven in Nederland met een Dublin-claim
21:30Simulacrum

22:00Voice from the Ground
22:30Pastor Moses
23:00If Paradise is Half as Nice
23:30Leven in Nederland met een Dublin-claim
23:45Simulacrum 

 

Programmaschema zondag: 

12:30Pastor Moses
13:00If Paradise is Half as Nice
13:30Leven in Nederland met een Dublin-claim
13:45Simulacrum
14:15Home-Made Nations

15:15Voice from the Ground
15:30Pastor Moses
16:00If Paradise is Half as Nice
16:30Leven in Nederland met een Dublin-claim
16:45Simulacrum
17:15Coco Cabasa
18:15Voice from the Ground 

18:30Pastor Moses
19:00If Paradise is Half as Nice
19:30Leven in Nederland met een Dublin-claim
19:45Simulacrum
20:15Home-Made Nations
21:15Voice from the Ground