OP HET VELD: PERFORMANCE EN ART

ZATERDAG 18 JUNI 2022
ZONDAG 19 JUNI 2022

Op het veld van het festival is er ook veel te beleven en te doen. Naast lekkere wereldgerechten die je kunt proberen zie je ook mooie kunst en bijzondere veldacts. Neem je kleedje mee en laat je verrassen…

Luc Ex & Ada Rave

Zondag 19 juni 2022 | 16.00 uur & 18.00 uur

Objet Sonore is een creatie van Luc Ex. Een gigantische hoornvormige geluidsinstallatie, 7 meter lang en 3,60 meter hoog, ontworpen door beeldend kunstenaar Peter Zegveld.

Luc Ex gebruikt de hoorn als instrument, feitelijk als een soort van ‘audio-decorbouwer’. Ada Rave speelt op haar zeer bekende en fenomenale wijze de saxofoon terwijl Luc Ex haar begeleidt of uitdaagt met allerlei natuurlijke geluiden. Zo kan het dat je de sax hoort duelleren met een omvallende boom of piepende roldeuren terwijl op een ander moment zij een duet moet aangaan met stugge ritmische geluid van versleten ruitenwissers.

Objet Sonore richt zich op de geluiden uit de metropool. Geluiden die een economie op volle toeren nu eenmaal moet maken. Voorbijrazende treinen, ronkende vrachtwagens, dampende bouwplaatsen en haastig flanerende laarsjes. Samen met zijn magistrale oervorm weerspiegelt hij op een aangename manier zijn directe omgeving. Objet Sonore is niet alleen een kunstwerk dat de grens opzoekt tussen muziek en geluid, maar het verwijst tevens naar deze hectische economie en de onvermijdelijke geluiden die daarbij horen.

Mixed Media Lounge

Objet Sonore | Zondag 19 juni 2022 | Diverse tijden

Foto: Archie Backx.

Achter veel muziek(stijlen) en artiesten zit een verhaal. En dat is vaak niet alleen leuk om te horen, het geeft ook nog wat verdieping aan de muziek.

In samenwerking met ervaren en gerenommeerde muziekjournalisten van de site Mixedworldmusic.com, wordt een deel van de optredende artiesten geïnterviewd. Ook spelen de artiesten enkele nummers akoestisch/semi-versterkt. De Mixed Media Lounge (MML) vindt dit jaar op een speciale locatie plaats, namelijk bij het Objet Sonore, de grote hoorn op het veld.

15.00 uur: Primos del Norte

17.00 uur: Dareyn 

19.05 uur: FaKruTu Dakar Edition

Dubbel belicht

Voor het project Dubbelbelicht ontmoeten leerlingen en ouderen elkaar. Ze gaan met een camera op stap in de wijk om zo elkaar en de buurt beter te leren kennen. Dit keer gingen fotograaf Marisa Beretta, Marlies Heese en 12 kinderen 8 keer Molenwijk in om de wijk en haar bewoners vast te leggen.

De foto’s van Dubbelbelicht zijn te zien op de hekken bij de ingang van het terrein. De foto’s zijn gemaakt door Abudi, Adam, Asmayt, Chelsey, Hadja, Hille, Jayden, Kidisti, Marwa, Mo, Najdat, Rachel, Sukria,Tala, Yohanna, en Zubeyde. Eerdere projecten van Dubbelbelicht waren te zien op het vorige Houtfestival en in de openbare ruimte van Schalkwijk.

 

 

 

Capoeira School Semente

Een Braziliaanse Capoeira show vol met acrobatische bewegingen, sprongen, trappen, ontwijkingen, muziek en zang. Blijheid en energie; voor kinderen en volwassenen! Een waar spektakel. Komt dat zien! 

Capoeira School Semente uit Haarlem zal voor de vijfde keer op het Houtfestival een fantastische Capoeira show geven. Opgericht in 2003 leidt Contramestre Lisette (Lisette Spaargaren) al 19 jaar haar Capoeira school in het centrum van Haarlem, waar zij les geeft aan volwassenen en kinderen (vanaf 7 jaar).    

Capoeira is een Afro-Braziliaanse combinatie van muziek en bewegen, ontstaan in de tijd van de slavernij. De strijd om fysieke en mentale vrijheid zijn één van de fundamenten binnen de Capoeira.  In een kring van mensen wordt er door middel van instrumenten livemuziek gemaakt en bewegen twee spelers in het midden op een soepele en vloeiende manier door middel van aanvallende, ontwijkende en acrobatische bewegingen. De diverse elementen zang, muziek en bewegingen maken het een fascinerend schouwspel.

Kung fu demonstratie

Al jaren geeft Shaolin Centrum Haarlem een kung fu demonstratie op het houtfestival. Net zoals dat het festival gegroeid is, zijn ook de vaardigheden van het demo team gegroeid. Ieder jaar wordt het dus ook een beetje spectaculairder. Wat er te zien zal zijn is zowel kung fu met wapens als zonder wapens. Alleen of met partner en langzaam of snel. Kortom vechtkunst in zijn meest complete vorm.

Leeuwendans

Niets geeft de Chinese cultuur zo mooi weer als de leeuwendans. Het is een kleurrijk geheel dat ondersteund wordt door drums, bekkens en gong. Om de dans goed uit te voeren is kracht, lenigheid en inlevingsvermogen nodig.

Shaolin Centrum Haarlem zal met drie leeuwen aanwezig zijn op het Houtfestival.

Piet Zwaanswijk

Foto: Stef Backx.

De Haarlemse kunstenaar Piet Zwaanswijk maakt kunst in allerlei vormen en technieken en over verschillende onderwerpen. Zijn kunst kan ingetogen zijn en uitbundig, absurdistisch en realistisch, grillig en onvoorstelbaar. Piet Zwaanswijk ontving voor zijn werk o.a. de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de Haarlemse cultuurprijs de Gouden Olifant.

Vanaf het allereerste begin is Piet Zwaanswijk betrokken geweest bij het Houtfestival. Elk jaar verzorgt Piet Zwaanswijk kunst voor de Meeting Point op het veld. De laatste Houtfestival-edities werd de Meeting Point aangevuld met objecten van Jan Heijer. Jan is verleden jaar overleden en er staan een paar beelden als ode aan hem onder het Meeting Point.

Ap Esenbrink

Foto: Harry van Kesteren.

Net als vorige keren, staat er ook dit keer weer een totempaal op het veld, gemaakt door beeldend kunstenaar Ap Esenbrink.

Meer over het programma

Meer over het programma

Houtfestival programma

Verrassende optredens van topmuzikanten uit de hele wereld.

Houtnacht programma

Avond vol nieuwe ervaringen en met muziek uit allerlei genres.

Kinderprogramma

Theater, verhalen en muziek voor kinderen en volwassenen.