TINY FESTIVAL

ZATERDAG 18 JUNI 2022
ZONDAG 19 JUNI 2022

Het Houtfestival viert dit jaar de 35e editie. Daarom bieden we dit jaar iets extra’s aan: het Tiny Festival. Met muziek, performances, installatiekunst en nog meer verrassende kunst en optredens.

Caravantgarde presenteert

Feralia Planitia

Feralia Planitia is een one woman project van de dj en producer Simona Dellamorte uit Haarlem. In 2021 kwam de goed ontvangen gelijknamige debuut EP van Feralia Planitia uit.
Dellamorte’s composities bestaan uit de verschillende stijlen van elektronische muziek waar ze van houdt. EBM, techno en electro, maar met haar eigen persoonlijke originele sound. Met een combinatie van hardware, software synths en percussie maakt ze betoverende muziek met een futuristische en dystopische sfeer, versterkt door onverwachtse ritmes, die blijven boeien.

Karen Willems

De Belgische drummer/percussionist Karen Willems is actief in verschillende domeinen. Begonnen als drummer in verschillende rock- en popbands (Zita Swoon Group, Yuko, Pascal Deweze, Jan Swerts) is zij vervolgens gaan werken aan een traditie binnen de geïmproviseerde muziek en geluidskunst met artiesten als Jean DL, Jürgen De Blonde, Eric Thielemans, Elms Willdick, Zwerm, Rutger Zuydervelt, Frederik Croene en Fred Frith. Met het project TERRE SOL bewandelt Karen Willems een solopad.

Het resultaat is een soort auditief spel dat heen en weer beweegt tussen organisch zoeken en speelse kunst, sjamanisme en een soort futuristisch ritueel. Mens, machine en natuur (altijd aanwezig via de veldopnames) blijven met elkaar in wisselwerking staan; ​​in constant transformerende constellaties. Het is een breed en avontuurlijk geluid dat het bewijs is van de rusteloosheid en honger van deze artiest om te verkennen en uit te breiden: open, opwindend, afwisselend subtiel en krachtig. Tegelijkertijd past het in deze missie van zoeken, voelen en loslaten, het spontane spel met avontuur en verbinding als onderliggende drijfveren. 

Kruutntoone

Kruutntoone speelt van Diksmuide in het westen tot Sint-Petersburg in het oosten van Europa, bij vele gelegenheden op diverse plaatsen, variërend van het Nederlandse Crossing Border festival voor muziek en poëzie, langs autonomzentra en jazzclubs in Duitse kraakpanden, clubs in België, pop- ( Sziget) en nieuwe muziekfestivals in Hongarije, podia in Kroatië en Slovenië tot officiële en onofficiële concerten in Vojvodina.

Het bleek de moeite waard: hoewel nooit een publiek van miljoenen, (en ook niet duizenden, om eerlijk te zijn…) te ontmoeten, bleek de muziek universeel genoeg en tegelijkertijd eigenzinnig om mensen aan te trekken die zich herkennen in methode en resultaat. 

Pauline Oliveros’ Rock Piece

Pauline Oliveros (30 mei 1932-25 november 2016) was een Amerikaanse accordeoniste en componiste. Daarnaast was Oliveros, evenals haar tijdgenoot John Cage, iemand met een neiging tot diepe inhoudelijke overpeinzingen over wat muziek precies is en wat het met de luisteraar doet. Oliveros was ook een uitgesproken feministe. Haar belangrijkste creatieve werken omschreef ze zelf als ‘Deep Listening’, een stroming die net zo goed een serie muzikale werken als een soort levensfilosofie is. Deze denkwijze is in veel van haar stukken terug te zien. Zo schreef ze bijvoorbeeld meerdere werken die de luisteraar instrueren in plaats van een muzikant.

Tijdens de Houtnacht opent de Caravantgarde met een interactieve uitvoering van Oliveros werk Rock Piece. Bezoekers van het festival krijgen voorafgaand aan het ‘concert’ een korte instructie van Joost Verhagen (programmeur Caravantgarde) en Sterre Marrée (muzikante/feministisch activiste). Daarna mogen alle aanwezigen deelnemen aan een korte uitvoering van het percussieve, abstracte stuk. Als je mee wilt doen; wees dan dus op tijd!

Wakker presenteert

Het mystieke poëzie circus

Tijdens Houtnacht willen wij jullie meenemen in de mystieke sferen van de poëzie en in de Boheemse magie van het mystieke circus. Hier mag jij je eigen woorden, beelden en creatie doen gelden en zullen onze presentatoren deze op theatrale wijze aan elkaar verbinden in een levendige show, waar ook jij deel van bent. Daarnaast zal ergens in en rond de tent het divinatie-trio zijn plek nemen en kun jij als je wil de toekomst doen voorspellen aan de hand van kaartleggingen van een van deze mystieke figuren. Kom jij met ons spelen, dichten, dansen, zijn? 

Nieuwe Vide’s CineClub presenteert

Film 1: Pretty pictures

De Braziliaanse kunstenaar Bernardo Zanotta (1996) maakt films, theatervoorstellingen, performances en installaties. Sinds zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie werkte hij onder andere aan een filmtrilogie over de relatie tussen kannibalisme en de geschiedenis van seksualiteit. Vanuit een dekoloniaal perspectief onderzoekt hij de retorische relatie tussen kannibalisme, exotisme en seksueel verbod. 

Als uitgangspunt voor zijn werk grijpt Zanotta vaak terug op historische verhalen of bestaande teksten. Via nieuwe personages en kritische reflectie brengt hij die teksten naar het heden. Zijn film Pretty Pictures is gebaseerd op de roman Les Belles Images (1966) van de Franse schrijfster Simone de Beauvoir. Het boek neemt verschillende sociale rollen in een immer groeiende consumptiemaatschappij onder de loep. De vertelstem switcht tussen de beschrijving van gebeurtenissen en de innerlijke dialoog van de verteller die zichzelf vragen stelt over de toenemende invloed van de technologie en de utopische droom van een gemechaniseerde toekomst. In zijn film toont Zanotta de kloof tussen mooie beelden en hun productie. De ‘mooie beelden’ nam hij op in een semiautomatische plantenkas op het Nederlandse platteland. Binnen worden op kunstmatige wijze bromelia’s gekweekt, een plantensoort die afkomstig is uit Brazilië en hier in Nederland wordt geproduceerd en klaargemaakt voor verkoop. 

Film 2: Mother earth’s inner organs

Steenkolen en hangmatten vormen de setting voor de film Mother Earth’s inner organs van de Colombiaanse kunstenaar Ana Bravo Pérez. Deze filminstallatie gaat over de winning van steenkool in Colombia en de gevolgen voor de lokale gemeenschappen in La Guajira en industrieën in Nederland en de rest van de wereld. Bravo Pérez zoekt in de film naar het perspectief van Moeder Aarde. 

Onderzoek wijst uit dat de grote Colombiaanse mijnbouwbedrijven betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Nederland is al decennia een van de grootste importeurs van steenkool uit Colombia. Vanwege een gebrek aan transparantie worden de Nederlandse afnemers nauwelijks geassocieerd met de sociale en gewelddadige omstandigheden die ermee zijn gemoeid. Bravo Pérez realiseerde zich in Colombia dat de overweldigende natuur uit haar jeugd ook het decor was van een oorlog die ooit begon met kolonisatie en de exploitatie van natuurlijke bronnen. In 2005 is ze haar eigen land vanwege geweld ontvlucht. Als kunstenaar, met een master in film, spelen (de)kolonialisme, klimaat, (gedwongen) migratie en ballingschap een belangrijke rol in haar werk. 

GOLF-Festival presenteert

A Bench for Artistic Sound Contemplation

GOLF-Festival presenteert: Jesus Canuto Iglesias – ‘A Bench for Artistic Sound Contemplation

‘A Bench for Artistic Sound Contemplation’ is een interactieve installatie die bestaat uit een gepolijste stalen bank, die is gemonteerd met een ongebalanceerde stappenmotor, die een haptische muzikale compositie creeëren.

Moo Lati | Moritz Ebinger

“Rijdend in Suriname komt men continu vrachtwagens tegen die de jungle leegroven. Ik filmde honderden vrachtwagens die uit het oerwoud reden vol met gekapte bomen en weer leeg terug het bos in. De Amazone wordt zo snel gekapt dat ik juist nu moest filmen omdat er straks niets meer te filmen valt. De houtkap is een zichtbaar onderdeel maar daarachter schuilen de indirecte gevolgen als armoede, klimaatopwarming en de uitbraak van ziektes als Zika en Malaria.”

Moo Lati vertelt het verhaal van de illegale boomkap in de Amazone van Suriname. Twee keer reisde Ebinger af naar Moengo in het Marowijne District in Suriname voor een residentie bij de Kibbi Foundation. Hij maakte een installatie in een vervallen zwembad en deed onderzoek naar de illegale houtkap. Hij documenteerde dit met tekeningen en filmopnames. “Moo Lati; This book is a film” is het resultaat van zijn tweede werkperiode en onderzoek.

Meer over het programma

Meer over het programma

Houtfestival programma

Verrassende optredens van topmuzikanten uit de hele wereld.

Houtnacht programma

Avond vol nieuwe ervaringen en met muziek uit allerlei genres.

Kinderprogramma

Theater, verhalen en muziek voor kinderen en volwassenen.